Valdag, laxsoppa och ännu en dag i am Himmel

Guten Morgen! Matilda och jag var de första att vakna idag i detta hushåll. Hon går omkring och pratar i ett, vrålar glaaassss och rycker i frysdörren, vill absolut skriva blogg med mig och däremellan läser hon sin pekbok om traktorer och konstaterar nöjt traktor på varje bild och klättrar sedan upp på någon stol och säger tadaaaa. Ettåringar, så sjukt intensiva och gulliga.

Här är det lokalval idag. Wien är både huvudstad och ett av nio bundesländer, förbundsländer, i Österrike. Förutom val i dessa bundesländer så är det också val till nåt slags motsvarighet till stadsfullmäktige, men här i Wien på en ännu lokalare nivå, stadsdelsfullmäktige? I vartfall har gatorna varit fulla av valaffisher de senaste veckorna. I Wien är det Socialdemokraterna som styr och sedan länge har starkt stöd. Österrike är annars ett konservativt land och leds av Sebastian Kurzs ÖVP, men man säger att Wien ist anders, och här fick ÖVP bara knappt tio procent i senaste lokalval. Dock fick det högerextrema FPÖ nästan 30 procent i senaste valet också här. Det österrikiska Frihetspartiet som länge leddes av Jörg Heider, om ni minns. Många av deras valaffisher är helt absurda, som om de vore en förfärlig parodi på främlingsfientlighet. Så det jag hoppas på idag är att de i allafall inte ökar sitt stöd här i Österrike.

Nu gick familjen ut till bageriet och när det kaotiska gänget är tillbaka så ska vi förbereda inför lunchgäster som kommer vid ett. Dvs vi städar undan grejer och barnen drar fram nya grejer. Sebas kollega och hennes familj är det som kommer, och hon är sedan i kväll sysselsatt med att följa med valet. Vi ska bjuda på laxsoppa och ugnsäpplen. Hoppas att det inte börjar regna så kan barnen hoppa av sig lite energi på trampolinen.

Och så här såg det ut igår när vädret var mycket soligare och varmare än vi väntat oss och vi tog oss upp på berget brevid oss. Kanske sommarens sista dag.

Matilda sov och Albin underhöll med historier. En dag berättade han om den tidigare presidenten i hans påhittade Babyland. Presidenten hette Jordgubbinen, och här misstänker jag att han inspirerats av att vi just talat om Finlands tidigare president Halonen 😀

Och sedan lunch och lekplats på det. Bra lördag. Nu ska det kokas laxsoppa, vi hörs!

Comments are closed.