Ryska vinterdagar

Inget krispigt pastelligt tulpaninlägg här inte, utan det är fortsatt jullovskänsla i denna stad. Igår var det ortodox jul, men det märkte man i och för sig inte av så mycket, förutom att det var mycket folk vid kyrkan utanför oss och dessutom var det fullt med folk på stan.

På lördagen skulle jag skriva att snömängden här är ganska långt den samma nu som i augusti när vi flyttade hit, men se där, den ryska julen visste att ett lager snö alltid är en stämningshöjare och passligt nog vaknade vi till en vit stad igår.

Paltade på oss kläder i mängder och gick ut för att rasta av den lille. Som i och för sig knappt kan röra sig i sin bylsiga outfit. Härligt nog ska barnet och jag till varmare breddgrader i slutet på januari för en vecka. Åh att gå ut utan att först klä på sig i en halv timme.

Hängde i vintriga lekparker och gick över vintriga torg.

Och sedan behövde vi tina upp och hittade den här mysiga restaurangen, счастье.

Mörkret föll och vi vandrade hem längs med Nevskij prospekt. Gillar tänket med att är det mörkt så lyser man upp allt vad man kan.

På lördagen var vi som veckoslutstraditionen bjuder på Novaja Gollandia. Åt lunch, gick på julmarknad och tittade på skridskoåkare.

Här har jag inhandlat en grillad urgröpt nutellafylld bulle. Står högt i kurs för det godaste man kan inmundiga en kall vinterdag.

Eller på delad första plats med glühwein då.

Nyårsafton för en vecka sedan blev förresten till ett himla skoj kalas. En lekträff blev till spontan nyårsfest, och eftersom några av gästerna var från Jakutien, långt borta i nordöstra Ryssland, skålade vi in nyåret redan klockan sex för första gången. Strax innan tolvslaget var det dags för presidentens traditionella nyårstal på tv och sedan var det nyårsskål. Våra gäster skulle vidare ut i nyårsnatten och gick klockan två. Den riktiga fyrverkerishowen var först tre på natten så den fick klara sig utan oss i publiken i år eftersom lille Albinski, som tappert försökt delta i nästan hela nyårsfesten, äntligen sussade sött i sin säng.

Och nyårslöften då? Tja, ska fortsätta kämpa på med ryskan och dessutom klassikern träna mera eftersom jag stup i kvarten möts av citatet ”you are as old as your spine is flexible” och det får mig att känna mig som en glad pensionär på 87 höstar. Dessutom ska jag fundera på att åtgärda mina klädhögar för husfridens skull.

Nu ska vi ut i solen, ska se om jag kan hitta en pulka i någon butik, tror det skulle bli succé. Hej!

Comments are closed.