Ryska höstdagar

Våra dagar här flyger förbi och jag påbörjar olika sysslor – ryskaläxor, blogginlägg, städprojekt och tidningsläsning- men blir allt som oftast på hälft pga av vilda bebin och hans projekt. Han är inne i en mycket energisk fas. Upp, ner, upp, ner i stol, soffa och säng, och jag som är lagd åt hönsmammehållet springer efter för att fånga upp. Idag var vi på en träff för nya Sankt Petersburgare, och medan ett annat barn i samma ålder satt i sin mammas famn och lyssnade på diskussionen (jo, det var såklart ett litet franskt barn), passade Albinski på att finslipa sin löpteknik runt, runt, runt i den enorma lägenheten. Han ratade ett rum med leksaker och hittade istället sin favoritpryl i en förlängningssladd, som sedan rastades mellan rummen ett bra tag. Så jag hörde kanske inte så mycket av vad som sades i presentationen om att bo i Ryssland och hur man ska tänka när man har gäster eller själv blir bjuden till någon. Men snappade upp att man ska lägga upp ett stort lager tofflor så att man alltid har ett par att erbjuda alla gäster, sött va.

I helgen hälsade mina föräldrar på här i staden. Väldigt mysigt. En dag gick vi en runda på Ryska museet. Gillade stämningen i museet och tavlorna från förra sekelskiftet. På Eremitaget hittar man europeisk konst, och det är till Ryska museet man ska gå för att se hälften av all känd konst som skapats här de senaste tusen åren, den andra hälften hänger i Tretjakovgalleriet i Moskva.

Vi promenerade också på Peter-Paulfästningen. Sankt Petersburgs Sveaborg kändes det som. Det hade lovats regn, regn, regn men istället var det nästan sol, och det var ju inte fy skam.

Från ön ser man Vinterpalatset och Isakskyrkan på andra sidan av Nevan. Peter-Paulfästningen är stället där Sankt Petersburg grundades för drygt 300 år sedan när Peter den Store snott platsen av svenskarna.


Albinovski guidade runt sin mormor på ön. Mycket bra ö förresten för frisk luft och helgpromenad. Vi gick också in i öns katedral och ett museum om staden. Och är det sommar och sol (I wish) så kan man ligga på öns sandstrand.

Bra ö också för lunch! Lekrummet är varje förälders dröm (barnvakt! fast först när barnet är över tre).

Nu ska jag ut i ösregnet för att gå ett varv på СУМАСШЕДШИЕ ДНИ (galna dagar på Stockmann :)). Behöver oömma assietter när jag senare i veckan får besök av toddlergruppen. Hej!

Comments are closed.