Regnrapporter

Hallo från ösregn och Österrike! Matilda sover i vagnen efter morgonens lekträff och jag lunchar på ett café brevid oss. Fyllde precis i ett coronaformulär, här är caféer och restauranger öppna som vanligt men man måste lämna sina kontaktuppgifter och så hör restaurangen av sig om någon smittad råkat vara där samtidigt. Påvägen hit i spårvagnen var det en upprörd dam som skällde ut en herre eftersom hon tyckte hans munskydd inte täckte näsan tillräckligt väl. Han sa surt att det ger imma på glasögonen och brydde sig inte sedan nämnvärt om hennes långa och högljudda utskällning.

Igår började min tyskakurs på universitetet och den verkar bra. Det blir lite mindre socialt nu när alla ska sitta långt ifrån varandra med munskydd och så, men nivån verkade i alla fall passande och jag ser framemot en liten dos tyska i min annars väldigt svenskspråkiga vardag. En dag försökte jag få Seba att börja tala tyska med mig eftersom det ändå är hans modersmål, men det lyckades i en kvart och sedan glömde vi bort att vi bytt hemspråk.

Valet i söndags förresten, här i Wien vann Socialdemokraterna igen, och gick dessutom framåt lite. FPÖ kraschade totalt och backade 23 procentenheter. Det har att göra med Ibizaskandalen förra året, där den tidigare FPÖ ledaren fångades på film när han sysslade med skumma ryska affärer. Hoppingivande i alla fall i dessa tider av viktiga val att politiker och partier som sysslar med förfärlig politik och skumma kontakter verkligen blir bortröstade…

Annat då? En dag förra veckan hälsade vi på Anna i hennes ateljé bredvid Prater, ett stort nöjesfält här i stan. Anna var utbytesstudent i Åbo när jag studerade där, alltså för ungefär tio år sedan, och nu bor vi båda i Wien och har kunnat träffas igen.

Se så fina grejer i keramik hon gör. Jag beställde en vas som ska få pigga upp vårt vardagsrum.

Förra veckan var det ännu torrt och varmt och då hängde vi i olika parker. Träffade Matildas kompis Pelle i Lichtensteinparken.

Sedan åkte vi in till stan.

Och träffade Seppo utanför ambassaden och gick till en park och åt lunch.

Och tittade på traktorer.

Och sedan gick vi hem genom stan.

Nu ska ett hungrigt gäng utfodras och sedan skall jag in till stan och träffa Ellen som ska visa mig ett äkta Wienercafé. Hej!

Comments are closed.