Räven raskade över isen

Vi är tillbaka på rysk mark efter ett långt jullov i Helsingfors, och kul nog är det först nu festligheterna börjar här. Nyår är årets största fest i Ryssland, eftersom man inte firade religiösa högtider under Sovjettiden och nyåret istället fick ta över. Så julgubben, som kalllar sig Fader Frost när han delar ut julklappar här, kommer på nyår och ofta har han med sitt barnbarn Snöflickan för att hjälpa till. Vill man fira jul så görs det den 7 januari eftersom den ryskortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern, men det handlar mera om julkyrka för de redan frälsta.

Men hur var julen den 24.12 då? Mys, tackar som frågar! Och kolla kolla, en solig julafton var det till och med. Vi tog en icketraditionsenlig promenad till centrum och hittade till och med en pyttedel av julmarknaden som hade öppet.

Typ alla som promenerade omkring i Helsingfors var turister och det var sannerligen ingen usel sida staden visade sig ifrån.

Sedan firades det jul på Drumsö hos mina föräldrar i dagarna tre. Albin fick både en och annan julklapp kan man säga. Och jag med, plus god mat i mängder. Älskar jul.

På juldagen tog vi en promme för att kunna fortsätta äta praliner i vågrätt ställning ett tag till med ny energi. Skärgård runt hörnet är aldrig fy skam.

Räven visste sin plats i julevangeliet och kom lydigt raskande över isen (eller iallafall den frostiga gräsmattan).

Höjdmatchade barnet och granen.

Och så en bild från jullovets kulturupplevelse, Arne Alligator på Svenska teatern. Gitarristen var utklädd till babian och den annars kaxiga ettåringen kurade ihop sig i min famn. När bandet frågade om publiken hade det bra kom ett unisont ja från alla utom den lille sötnöten i min famn som vrålade nej nej nej. Men efter ett tag blev det bättre och så här nöjd var han bredvid sin kusin mot slutet. Kul var det och inte blev det sämre av spontant rödtjut hos min svärmor efter det med släktens kvinnor (mor, svärmor och svägerska).

Nu ska jag fortsätta googla new years eve in St Petersburg, hittills har tipsen handlat om varma kläder eftersom den ryska vintern innebär -30 graders kyla och mängder av snö, men det har ingen berättat för meterologerna i år för här är några plusgrader. Fyrverkerier skjuts tydligen först tre på natten, så de får vänta till ett annat år. Men vi får gäster en sväng på kvällen så nu ska det kylas champuff. Skål och gott nytt år!

Comments are closed.