Privjet!

Vi är tillbaka i Sankt Petersburg efter nästan en vecka i Finland. Vaccinerade, socialiserade och med nya soffkuddar och ljusare hår. Under de första femton minuterna i Helsingfors kändes det som om vi hade varit borta länge, sedan kändes det som om vi aldrig hade lämnat staden. Rätt nöjd med detta upplägg med två hemstäder.

Vi har hängt inomhus en del pga snuvigt barn. Vill man åstadkomma kaos kan man bjuda in oss en eftermiddag, vi är mycket effektiva.

Veckans tips är att ta tåget som går kring klockan elva (klockslaget beror lite på åt vilket håll man åker) om man reser mellan Helsinski och Petersburg med småbarn. Då kan man natta sitt sällskap efter ombordstigning och sedan njuta av minst två sköna timmar. Som känt sover man som ett litet barn på tåg, men detta gäller alltså till och med för små barn. Konduktörerna är vänliga, och hjälper till med att frakta vagnar och väskor, och dessutom brukar de flytta mig till ett tyst hörn där vagnen ryms. Den sista vagnen på tåget har lekplats, så det lönar sig att boka sittplats i den (och hoppas på att den i övrigt är ganska tom).

Det kändes rätt att vara tillbaka. Tog en kaffe och Albin fick en ballong av den trevliga kaffeförsäljaren. Vi gick över Marsfältet och tittade på Michailovskijslottet.

Följande dag hade jag träff med Elvira, min ryskalärare, och vi tog en promenad för att alla i sällskapet skulle vara nöjda. Gick genom en höstkylig sommarträdgård och övade pluralformer för substantiv. Alltså, varför göra det enkelt när man kan göra det klurigt. Det här språket utvecklades kanske som hjärngymnastik med dammiga ex-amningshjärnor i åtanke. Vi snackar inte bara olika pluralformer för maskulina, neutrala och feminina ord, vi snackar naturligtvis också om olika pluralformer då vi har två till fyra ballonger jämfört med fem till tjugo ballonger. Tjugoen ballonger är i singular igen, och så fortsätter det enligt samma logik i all evighet. Tar ett tag att snaja!

2 Comments, RSS

  1. Kugge 7 september, 2017 @ 17:50

    Alltså herregud! Blir helt snurrig. Lycka till med ballongerna, ryskan och allt det andra. Så himla himla glad över din blogg!

    • Linda 7 september, 2017 @ 23:03

      Åå vad roligt att höra! Och ja, snurrigt är ordet! Så himla kiva med din bok, har sett fina recensioner och är ivrig att läsa den! Tråkigt att missa alla dina bokevenemang när jag inte är i Hfrs, men kommer säkert till bokmässan. Kram!

Comments are closed.