Påsklov utan påsk

Påskhälsning!

Idag får vi finbesök från Stockholm. Min gudson och hans familj kommer hit och fira påsklov och jag ska just iväg till butiken och se om det säljs påskägg i detta land. Påsken firas förresten lite senare här pågrund av samma kalendertrix som placerar julen i januari. Så det är palmsöndag nu på söndag istället. Köpte videkissor av en gammal tant på gatan, ska se till att skaffa massvis med gula tulpaner idag och så ska det bli äggjakt imorgon (min spellcheck ändrade till älgjakt, det ska det INTE bli). Är väldigt ivrig att fira påsk med en massa barn, ska nog få in lite äggmålning också.

Fast livet här i staden känns som vanligt så har det ju varit en vecka med olika tråkiga nyheter. Den fruktansvärda branden i Kemerovo har upprört hela landet och varit huvudnyhet hela veckan. Folk har samlats på gatorna för att sörja och samlingarna har blivit till demonstrationer mot att korruptionen här leder till fuskbygge och brister i brandsäkerhet. Och sen då den diplomatiska krisen mellan Ryssland och väst. Igår blev det klart att det amerikanska konsulatet här tvingas stänga. Skrämmande för världspolitiken med försämrade relationer. Tråkigt för mig som har en kompis som nu måste flytta härifrån.

Nu ska jag ut i vårsolen som strålar helt oberörd över staden. Nästa vecka ska jag tipsa om en känd delikatessbutik på Nevskij där man kan stanna för eftermiddagsfika, stadens lönnkrogar och drömmiga marmorsalar i Eremitaget. För den här helgen planerar jag zoologiskt museum, miniatyr museum och kanske akvarium. Ännu avslutningsvis lägesrapport från ryskastudierna. Har på sistone hållit på med rörelseverb och de är så många och specifika att jag nyss när jag ringde ett ställe inte kom på ett enda verb. Jag kommer snart men väntas nu, hur? Med bil eller till fots, är jag påväg till centrum eller utanför stan, ska jag stanna länge eller bara komma en sväng. Allt kräver nämligen olika verb och troligen är det här bara det mest grundläggande. Slutade med att jag mycket flytande sade jag klockan tolv idag harasho och fint gick det i och för sig.

Glad påsk!

Comments are closed.