Oktoberdagar

Servus! Här ska det idag hållas en presskonferens om hurudan lockdown här blir från och med nästa vecka. I slutet på den här veckan var här 5600 nya coronafall per dag här och nu är hela Österrike på röd nivå, den högsta, på sin coronaskala. Nu förbereder man sig på att stänga ner för en tid för att inte sjukvården ska bli överbelastad. Det goda är att förskolor och skolor lär fortsätta som vanligt men hurpass stängt det annars blir och för hur länge klarnar i eftermiddag.

Så snart lär väl den här bloggen handla enbart om dimmiga skogspromenader och vardagslivet här hemma. Ingen enorm skillnad till nu i och för sig. Men kommer att sakna promenader på stan och trevliga luncher och middagar med vänner. Två familjer vi lärt känna här i Wien var hos oss på nåt slags väldigt late lunch / väldigt tidig middag en lördag. Bra koncept när ett stort antal barn är med och man vet att man är tvungen att bryta upp redan vid åtta ungefär, för att ett så stort antal gäster som möjligt ska lämna festen glada och nöjda.

Följande dag mötte vi upp Ellen och Benjamin ute i Steinhof. En vacker plats just där staden slutar och Wiener Wald börjar.

Vi promenerade över fält och kullar.

Och lunchade på den här restaurangen. Det blev frittatensuppe till förrätt, vilket är en soppa på strimlade plättar i god buljong. Genial idé för soppa.

I Steinhof finns ett stort gammalt sjukhus som har en egen kyrka uppe i skogen, Kirche am Steinhof. Kyrkan är en av de främsta byggnader i jugendstil i Wien.

Nu fick vi hålla oss bakom staket på grund av corona men det är en imponerande byggnad mitt i tallskogen. Arkitekten är Otto Wagner, en av de mest betydelsefulla arkitekterna och stadsplanerarna i Wien under det förra sekelskiftet. Han har ritat en mängd byggnader och broar i stan.

Bild lånad från www.meinbezirk.at/landstrasse/imagepost/otto-wagner-bauten_i157905

Bland annat Stadtparks U-bahnstation, där jag steg av följande dag för att gå till en italiensk restaurang på middag med två svenska vänner. Vi hänger ofta, men alltid i sällskap av små högljudda, viljestarka valpar, så nu var det härligt att få snacka hela meningar en kväll.

Förra helgen åkte vi in till stan för att köpa en cykel med pedaler till Albin.

Gatorna var fulla med folk.

Solnedgång vid museumskvarteren.

En dag försökte jag imponera på mina barn och mig själv genom att bjuda dem på honungsrostade butternut squashtärningar, men de fnös båda och totalvägrade av oklar anledning. Så i stället blev det butternutsquashpuresoppa för mig hela veckan. God höstmat!

Mat ingen fnös åt var Albins pizza Margerita gjord på pizzadeg på rulle. Succé!

Och en alldeles ljuvligt varm onsdag när M och jag utforskade en ny park, Türkenschanzpark, tillsammans med Matildas kompis Pelle och hans mamma.

En kaffestund här i solen.

Det var lite grann vad vi sysslat med på sistone. Nu ska jag ut på spaziergang, hej!

Comments are closed.