Novembersol, konfliktmeny och i som på Lidingö

November började som november ska börja, med blå himmel och solsken i blick. Jag gick en runda längs med kanalerna vid lunch för att tanka lite D-vitamin. Såg säsongens första päls ute på promenad och på däcken på sightseeingbåtarna satt folk under filtar.

Sedan gick jag till Botanica på lunch. Mitt favoritställe för lunch, en vegetarisk rysk-indisk restaurang några kvarter från oss. Försökte lära mig ryska verb. Segt kan jag berätta er. Den här veckan läser jag och Seba en intensivkurs i ryska och det är inte raka rör precis. Ni vet på finska hur det alltid förblir oklart om man berättat att man träffat någon eller haft ihjäl stackaren (dvs tapaa och tappaa). Nå, på ryska är det också knepigt. Vill man meddela att man glömt nåt måste man använda sig av sitt bästa Lidingö-ï (så som det låter när det beställs vïn på Stureplan) för annars berättar man att knockat ihjäl någon. Zabïïla och zabiila alltså, opraktiskt.

Och annars då, för några dagar sedan var det veckoslut och då gick vi på middag med vänner från de nordiska konsulaten. Trevligt var det. Vi åt på Duo gastrobar och gick sedan vidare till en bargata vi tydligen har runt hörnet. Lärde mig att barmenyerna i Vitryssland och Sibirien har en sista sida som kallas konfliktmenyn och där prislappen för all inredning i baren finns listad. Ifall man sedan skulle få för sig att klå upp någon, och då råka ha sönder en stol eller kanske ett vinglas så är det bara att kolla konfliktmenyn och hala fram plånboken innan man går. Lite kul ändå.

Det dracks jordgubbsdrinkar och stämningen var fredlig.

På söndagen ändrades klockan på andra håll, men inte här. Ryssland bestämde sig för att skippa bytet mellan sommar- och vintertid för några år sedan, man tänkte kanske att det var nog att hålla reda på med elva tidszoner annars också. Ganska skönt att inte ändra klockan kan jag tycka. Förra våren hade vi just fått in en bra sömnrytm när klockan skulle vridas framåt och jag var tvungen att väcka en sovande bebis en morgon när vi hade rådgivning. Väcka en sovande bebis, sånt kommer man inte över i första taget.

Efter soffmys promenerade vi in till stan och gick längs med de äldsta delarna av Nevski Prospekt. Hittade ett koreanskt snabbmatsställe och min lycka var stor. Bipbimbap <3. Och sist men inte minst skulle jag ju tipsa er om Anna-Lena Lauréns kolumn om #metoo och Ryssland ifall någon missat den. Laurén skriver alltid lika bra och temat rysk jämställdhet vill jag läsa in mig på. Här hittar ni texten.

2 Comments, RSS

  1. Clara 14 november, 2017 @ 01:40

    Här ligger jag o kan inte sova o så kom jag på att min vän i öst bloggar, vad glad jag blev då jag ju inte får mina notifications som lovades tidigt…men ååh så jag vill komma o hälsa på, lilla albinowski med familj verkar ha det fantastiskt! puss på er ❤️

  2. Linda 16 november, 2017 @ 22:12

    Tihi, ”din vän i öst” ska vara min nya titel. Ska fixa nåt slags notifications asap! Puss!

Comments are closed.