Mätt på fett inför fastan

Här i öster har vi firat maslenitsa som betyder ungefär smörvecka. Det handlar alltså om samma sak som fastlagsveckan, men här infaller den en vecka senare. Blev utan min favoriträtt fastlagsbulle i år, men kompenserade med att äta blinier ca varje dag förra veckan. Blinier är nämligen maslenitsans fastlagsbulle och äts både salta och söta precis som crêpes. Blinier i Ryssland är ju förresten inte alls samma sak som ryska blinier i Finland, utan kort och gott helt vanliga plättar. När man i Finland beställer blinier får man små och tjocka plättar gjorda på bovetemjöl, som serveras med smetana och rom. I Ryssland ser man aldrig dessa små och tjocka boveteplättar lärde jag mig av Anna-Lena Laurén för ett tag sedan, utan de är troligen en förrevolutionär grej som sedan försvunnit under Sovjettiden.


På söndagen var det dags för utflykt med några vänner och vi åkte ut till ön Elagin och firade maslenitsa i Kirovparken. Här i staden ska man annars inte vara för kräsen när man letar efter pulkabacke, Sankt Petersburg är byggt på gammal sumpmark och saknar helt höjdskillnader. Inte så pjåkigt för cyklister som annars inte har det så lätt här.

Det var mycket shashlik, pälsmössor och folkdans.

Traditioner är ju ofta ganska knäppa och till maslenitsa bränner man dockor för att fira att våren kommer. Hmm tycker logiken är lite haltande där, och en annan som haltade var jag som typ förfrös mina fötter så vi tackade för oss och drog vidare utan att ha eldat upp en enda stackars docka.

Efter det veckolånga plättkalaset är det tydligen så att man märker av fastan på lunchmenyerna i staden, genom mera lätta och gröna grejer.

Och i övrigt är vi drabbade av samma sibiriska kyla som Finland, jag är lite avis på alla som är ute på isen och skidar och vi funderar på om vi borde åka till Sotji och uppleva den biten av detta land. Vinter med andra ord, hej!

2 Comments, RSS

  1. Gaby Gahnström 28 februari, 2018 @ 21:11

    Älskar bilden på den gula kyrkan i vinterklädsel. Och de vitklädda borden framför den när det firades maslenitsa. Undrar vem som står för kalaset???

    • Linda 7 mars, 2018 @ 13:41

      Bra fråga! Kyrkan kanske sålt någon av alla otaliga guldföremål och investerat i en plättpanna och några tjog ägg 🙂

Comments are closed.