Leopoldstadt & höstdagar

Fredag! Matilda går omkring här hemma och pekar på allt hon får syn på och frågar ”e deet?”. Är det en bil eller traktor säger hon nöjt brrmm. Vi har sovit som krattor båda två, Seba var på jobbresa och barnen tyckte att de båda gärna sov praktiskt taget på mig. Sedan sparkade båda i sömnen hela natten så att högst en tredjedel i taget sov, och Matilda avslutade med att falla ner från sängen. Men men nu skiner solen och jag har druckit väldigt mycket kaffe och alla är relativt nöjda. Igår var jag på universitetet och gjorde ett nivåtest i tyska för att kunna anmäla mig till en språkkurs. Först hade jag tänkt att jag hittar någon online kurs på grund av min ständiga följeslagare vilda Matilda, men sedan bestämde jag mig ändå för en kvällskurs. Så två kvällar i veckan hela hösten ska jag hoppa på spårvagnen och åka in till universitetet för några timmar tysk grammatik. Hoppas jag inte ångrar mig i novemberrusket. Och ännu mer hoppas jag att kursen verkligen kan hållas annat än online, med tanke på coronaläget som ju inte är så muntert här i Wien.

Så här såg det ut på campuset. En kompis hjälpte mig att passa Matilda medan jag gjorde testet. Jag blev nivå B2 men anmälde mig ändå till en B1 fortsättningskurs. Roligare när det inte är för svår grammatik resonerade jag.

Annat då från den senaste tiden. En kväll åkte jag in till centrum och träffade Ellen. Vi möttes upp vid Schwedenplatz. Schwedenplatz heter det som tack för en svensk hjälpinsats efter första världskriget lärde jag mig. Här an der inte särskilt schönen blauen Donau(kanal) kan man sitta på olika barer och restauranger och kolla ut på båtarna som åker till Bratislava. Det gjorde inte vi den här kvällen, utan gick över bron till det andra distriktet.

Började med en sväng i Augarten, en stor park. I bakgrunden syns ett Flakturm som nazisterna byggde under andra världskriget som bombskydd vid flygattacker.

Vi gick vidare i Leopoldstadt som området heter. Här på en liten sidogata finns ett litet finskt cafe, Cafe Ihana.

Men den här dagen skippade vi karelsk pirog och annat man kan äta på finskt cafe, och slog oss ner på ett himla mysigt ställe på Karmelitermarkt för falafel och rödvin.

Perfekt kväll.

Följande dag var det väldigt somrigt väder och jag åkte in till stan för att köpa regnkläder till A för mindre soliga dagar. Hittade ett mycket fint övergångsställe just där Maria Hilferstrasse, en stor shoppinggata, börjar.

Sedan tackade det varma sommarvädret plötsligt för sig och åkte iväg (till Norden tror jag), och regnkläderna kom i användning.

Och på lördagen var det så kyligt så att dunjackan åkte på när vi gick ut. Här i Museumskvarteren i centrum.

Väldigt flotta gångar mellan innergårdarna.

På söndagen blev det ännu en utflykt till Augarten.

Vi träffade ett finsk-tyskt par som vi lärt känna genom Sebas mamma, som jobbat med Heidi från Finland i Tyskland. Men nu bor de här sedan några månader och vi kunde prata om hur det är att vara ny i staden. Albin fyllde vagnen med en miljon kastanjer, Matilda pep och den soliga parken var fylld av söndagsflanörer. Det var den halva veckan och nu är det helg igen!

Comments are closed.