Guvernören med spade i hand och Seppos födelsedag


Idag fyller Sebbesebastian år och vi firar med långfrukost och ballonger. I present fick han en helg i Stockholm i mars av mig, och Albin ritade kortet. Jag ritar en potatis här på pappas kort, bestämde den lilla sötnöten. Igår åkte vi ut till Ohta Park för activity day och födislunch. Jag hade egentligen planerat det för idag, men så var vädret soligare igår och trafiken lugnare (söndagkvällsrusningen är ingen dröm i denna stad, särskilt inte i snöstorm) så lördagen blev bättre. Födelsedagsveckoslut alltså.

Ohta Park är Sankt Petersburg motsvarighet till Hjortlandet på ett ungefär, men med mera Alpstuk över det hela. Dessutom finns det en episk skridskobana i skogen med barer och bliniställen längs med banan,  och en klätterbana i träden för övriga säsonger. Vi lunchade på mysig restaurang, tog en promenad genom skogen och så testade Seba skridskobanan.

Hur fint! Jag fegade ur pga risiga skridskoskills och hänsyn till det ofödda barnet.

Och på tal om isiga ytor, det var inte med stadens halta, lytta, gravida och allmänt bambibenade som Sankt Petersburg lade upp sin vägunderhållsstrategi för vintern. Bara utanför vårt hem, alltså finska konsulatet, är det lite plogat och sandat (eftersom huset själv fixar den biten), annars är det rätt så isigt och snöigt för att uttrycka det milt. Eller alltså helt katastrofalt är det, slask som fryst till gropig isbana och några lager snö på det.

Vi gick till Tavricheskijparken på fredagen och bara utanför vår dörr fick pulkan kämpa över välgrusad trottoar, annars levde den loppan och svävade fram över snö och glashal is hela vägen genom staden. Som extra spänningsmoment hänger det också istappar från alla hus och hotar klyva ens skalle i tu, så det gäller att ha fokus både uppåt och neråt. 

Ofashionabla antihalktaggar till skorna skulle verkligen vara på plats, särskilt för stadens babusjkor som stapplar fram på osäkra ben. Om någon är i branschen kan jag tipsa om en omättad marknad. 

Det har i allafall varit ett tema här i staden i vinter, att gatorna sköts så uselt, och att snön varje år kommer som en lika stor överraskning för de snöansvariga. Folk har protesterat och demonstrerat, aktivister har lämnat snöspadar utanför stadshuset och till slut bad självaste stadsguvernören om ursäkt och gick själv ut för att övervaka snöskottandet.

Nu ska vi ut och se om det gett resultat.

Snöiga hälsningar från Petersburg.

 

2 Comments, RSS

  1. Kugge 20 januari, 2019 @ 20:55

    ÄLSKAR DIN BLOGG! Så underbart inlägg – som vanligt! Och stort grattis till Seba! Och grattis också för barn nummer två som är på väg, härliga nyheter. <3

    • Linda 23 januari, 2019 @ 08:42

      Tack käraste Kugge! <3

Comments are closed.