Fotbollen och staden

 

Innan juni blev juli och vi åkte till skärgården på grönbete, hängde vi med några hundratusen fotbollsfans i Sankt Petersburg. Nu hänger vi istället med ett tiotal måsar i en vik. De är också högljudda, annars är miljöombytet ganska totalt. Under året har jag inte funderat särskilt ofta på fotbolls VM, det har kanske varit ovanligt många fasadrenoveringar i stan men annars har jag inte märkt av förberedelserna så mycket. Tänkte inte heller på att jag kunde ha skaffat biljetter till någon match – i och med att jag inte brukar vara så intresserad av att kolla på sport trodde jag att det skulle gälla nu också.  Men när VM väl satt igång drogs jag totalt med i fotbollsivern. Hur roligt att ens kvarter mitt i allt förvandlas till en fyraveckor lång fest?

På kvällspromme vid Gribojedovakanalen. Fanzonen ligger precis vid Kyrkan på blodet och gatorna runt kvarteret har varit avstängda för bilar. Jag och min cykel har levt loppan om förmiddagarna när fotbollsfansen ännu sovit och vi haft gatorna för oss själva.

Fans från hela världen har rest till Ryssland, någonstans såg jag att det skulle vara 400 000 fotbollsturister för Sankt Petersburgs del. Det här är kvällen före en av de första matcherna, Iran- Marocko.

Stämningen på stan har varit glad och de fotbollsturister jag mött är ett mycket mysigare och nyktrare sällskap än jag kanske hade tänkt mig.


På midsommardagen gick vi till fanzonen och kollade på någon match. Ölen var blajig men publiken glad.

Om allt fortsätter som hittills kan nog Ryssland klappa sig på axeln och vara mycket nöjd med sitt VM. Fotbollsturisterna kan åka hem och komma ihåg all vänlig personal som gjorde att det knappt uppstod några köer, mängderna med poliser (också de vänliga och språkkunniga) som garanterade säkerheten, visumfrihet, gratis metrotrafik och såklart vackra städer som aldrig går och lägger sig. Sen kan man ju fundera på hur man väljer att spendera pengarna i stadskassan (image först, pensionerna sedan?) men det tar vi en annan dag. Glad i allafall att det verkar gå vägen när man ändå satsat så mycket på spektaklet.

Seba var och såg Sverige – Schweiz här om dagen. Hans förhoppning var i och för sig att se Tyskland spela när han köpte biljetten, men så blev det så här i stället och han verkade nöjd också med att se Sverige spela.

Och här vid de lugnaste av vatten tankar vi frisk luft, färska blåbär, bromarfpotatis, tallbackatomater och snicketisnackar med passerande hjortar och harar. Jag läser alla romaner som inte blivit lästa under vintern (nu den här, sen den och den) och traktor Albin sover under ett äppelträd.

Comments are closed.