Ett lyckligt folk, bästisbesök och staycation

Finländare kan ju nu titulera sig världens lyckligaste folk, enligt FN:s lyckoindex. Tyckte det var träffande som Philip Teir skrev i DN, att inte minst finländarna själva är häpna. Lyckligast, vi? Den tidigare ettan Norge känns mera som en sprallig vinnare, men så beaktar mätningen också en rad olika grejer som social säkerhet och avsaknad av korruption. Här i Sankt Petersburg är jag mera aktivt medveten om hur bra vi har det i Finland, än vad jag brukar vara när jag bor hemma. Så har det varit också tidigare när jag bott utomlands och hängt med studeranden från olika håll världen – man talar om PISA och studiestöd och gratis hälsovård betydligt oftare än vanligt.

Finländsk skärgårdslycka

I Sankt Petersburg är Finland superpopulärt och de flesta ryssar jag träffar har varit i Finland många gånger. Man litar på finska produkter och det är rätt talande och kul att det på Valios mjölk här står ”rysk mjölk, finsk kvalitet”. Här har jag också funderat på hur otroligt skönt det är i Finland att man kan ha en sån tilltro till instanser och myndigheter, tänker på sådant som tex. livsmedelsgranskning och miljöskydd, och att man inte behöver vara jätteorolig att medicinen man köper på apoteket är en fuskkopia. Och så välfärden då, som känns som en dröm ibland när man jämför med hur det kan vara. En amerikan berättade en dag för Seba hur hon tänkt på att hennes kompisar i USA och i Finland befinner sig i så olika livssituation nu när de är i 45 års åldern. I Finland har många kommit upp sig i karriären och har nu högre inkomst än tidigare och kan satsa också på olika byggprojekt eller resor vid sidan av vardagskostnaderna, medan hennes amerikanska vänner har det mer knapert nu eftersom barnen börjar vara i den åldern att de ska börja college, vilket kan kosta några tiotusentals dollar i året. En annan tankeväckare jag fick var på ett möte med IWC:s charitygrupp igår, där vi gick igenom ansökningar från ryska välgörenhetsorganisationer. Det handlade om hjärtoperationer som inte kan utföras här utan kräver svindyr kirurgi utomlands och mammor som inte kan försörja sig under spädbarnstiden eftersom de faller utanför samhällets (eventuella) skyddsnät. Så ja, visst är det lycka att man i Finland kan se så mycket som självklart (också i framtiden hoppas jag- i’m looking at you regeringen).

Ett exempel på lycklig finländare är förresten jag som har besök av min kompis Veronika. Vi bodde i Frankrike tillsammans när vi just tagit studenten och Veronika var den första som kom och hälsade på mig när jag studerade i Italien, och följande år hälsade jag på henne i Madrid. På tiden alltså att hon nu fixade visum och tågbiljett så att vi kan hänga i Ryssland. Fnissar lite när jag tänker på att jag nu kan visa upp mitt Erasmusliv 3.0 – idag ska vi gå ut på drinks med några kompisar från min babytoddler grupp. Vin och trevligt folk från olika delar av världen, mycket trevligt.


Och innan vi ska äta lunch ute på stan, veckans tips: staycation! Förra veckan var alla i hela Ryssland lediga i fyra hela dagar och reste iväg och hade sig, men detta gällde som sagt inte de statligt anställda finländarna. Så för att komma i lite semesterstämning tog vi in på hotell på fredag kväll. Hotell med spa dessutom! Det var inte direkt otrevligt, att vakna till hotellfrukost och sedan svepa in sig i en badrock och toffla till spaet. En massa härliga ångrum att sitta och återfå liv i om vintern kört över en, och därtill olika pooler för plask. Tips tips när man vill att helgen ska kännas som en liten semester.

Comments are closed.