En vår i HelsingforsRyska posten från Helsingfors här hej! Det var inte igår! Plötsligt blidde det ingen sista vår i Sankt Petersburg utan vi har varit i Finland sedan mitten av mars. Ganska många finländare åkte hem när coronakrisen var ett faktum, har man ett val så sätter man sig helt enkelt helst inte i händerna på den ryska hälsovården. För vår del råkade det sig dessutom som så att vi var utomlands när krisen eskalerade och sedan var det stängda gränser och stränga karantäner, så vi blev i Helsingfors hela familjen. Hörde av en kompis i Petersburg om en småstressig situation när hennes man hade varit på arbetsresa i mars, och sedan en vecka senare kontaktades av myndigheter angående karantäntvång. Och då snackar vi inte hemmakarantän utan inlåst i jobbig hall utanför stan, där barnen hamnar i en separat byggnad. Och det undviker man ju gärna. Som tur kom de undan det hela, men otrevlig tanke för det.

Ganska speciellt att vi lämnade hemmet och packade för att vara borta en vecka, och så blev det ett halvår i stället. Det har ändå gått fint eftersom vi har kvar vår lägenhet i Helsingfors. Albins dagis har varit stängt sedan mars och Petersburg har varit mer stängt än Helsingfors, så jag är glad att vi har möjligheten att vara här i stället. Där stängde alla parker genast, oklart hur det hade gått utan möjlighet att rasta kaoskaninen och racertaxen. Här har det nämligen varit alla Helsingfors underbara parker och lekparker som räddat våren hemma för vår del.Och stränderna på kvällarna när jag med podd i öronen har dagens lugnaste timme. Ibland spring och ibland promme. Bäst.


Och så har ju maj blivit födelsedagsmånad i vår familj. Först ute var Kapten Femtand som fyllde ett helt år. Min bebis blev stor så snabbt! Hon går inte ännu men det är nog en fråga om veckor. Babblar på, oftast nöjd och glad men har onekligen varit lite argsintare än vanligt på sistone, gissar tänder. Gissar i och för sig nästan alltid tänder när det gäller sura små filurer.


Och gårdagens kalas för Albin som nu är fyra år! Vild och envis och full av intressant information. ”Vet du man FÅR faktist äta två glassar per dag, det har regeringen i Stockholm bestämt”. Så då vet vi det!


 

Comments are closed.