En avklarad rysk vinter och vad man kan hitta på en dag och en kväll

Vårsolen strålar över staden och grattar oss till att vi överlevt vår första ryska vinter utan istappar i huvudet. Ej illa pinkat. Känns extra ljuvligt att äntligen vara ute i ljuset och värmen efter en elak influensa som höll oss däckade en vecka. Alltså sådär påriktigt däckade så det inte ens var mysigt att vara sjuk och se på tv-serier utan bara bu. Men nu! Friska, starka och med solsken i blick, så redo för vår och sommar.

Vi ska bara vara här i Sankt Petersburg på veckoslutet och har inte jättemycket planer. Ska rasta Seba i solen, han jobbar i samma hus där vi bor och behöver komma ut på lite friskluftexkursion. Och så ska vi bjuda hans chef och hennes man på lunch, ska försöka hitta sparris och göra en soppa som egentligen är superenkel att tillreda men ändå framstår som lite klurig.

Tänkte tipsa om tre grejer man kan göra om man har en dag och en kväll här i staden. Först ska man ta en runda på Eremitaget, eftersom det är typ världens mäktigaste palats. More is more. Jag har varit där några gånger, senast för några veckor sedan när Verran var här. Det finns ju salar att upptäcka för en halv livsstid, och senast hamnade vi i pastellfluff och marmordrömmar och det var allt väldigt fint.


Efter det kan man gå längs med Nevskij till Jelisejevskij magazin, en delikatessaffär från 1903. Musik, tårtor, ostar och champanskoje. Kitschigt värre, men kul.

Och på kvällen kan man gå ut på drinks och kanske ramlar man in på någon av stadens lönnkrogar. Eller helt lagliga barer är de väl (ofta) men deras grej är att vara lite hemliga och mystiska och allmänt småsuspekta vid första anblick. Vi gick på en som en kompis till mig kände till och hade telefonnumret till. En kvinna kom och mötte oss på en mörk, sliten innergård och visade oss ner till baren som var i källaren till en övergiven butikslokal. En fin bar med en massa folk hittade vi allafall där och drinkar kunde de blanda till. Bara ett halvbra tips är det här dock eftersom det är ganska oklart var baren egentligen är och hur man får tag i rätt telefonnummer.

Njut av solen!

Comments are closed.