Ditt österrikiska veckobrev

Servus!
Vad kan det ha hänt i denna del av Österrike en första vecka i september?

För precis en vecka sedan åkte den förvirrade tandläkaren och kaoskanin I och II in till centrum. Ungefär en halvtimme tar det med spårvagn och är väldigt bekvämt. En av orsakerna till att Wien blivit utsedd till world’s most liveable city är att kollektivtrafiken är så bra, och att den dessutom bara kostar en euro i dagen när man har årskort.

I centrum träffade vi den här personen.

Vi gick längs med Graben som är en stor gågata med dyra butiker.

Och några vanliga, som H&M, i ovanligt fancy lokal. Också korvkiosken har snofsat till sig, Zum goldenen Würstel- den gyllene korven.

Vi gick genom små gränder och förbi trevliga hörn.

Matilda planerade hur lite hon skulle sitta stilla på restaurangen.

Vi kom fram till Judenplatz.

Och kvällens grekiska restaurang. Vi var tidigare än de flesta andra matgästerna och middagen gick finfint trots att det var så mycket spring i de korta benen.

Påvägen till spårvagnen somnade den minsta i vagnen vilket gav oss chansen till en extra halvtimme på stan.

Vilket betydde glasspaus. Nocciola ska det vara! Här finns det italiensk glass i vartannat gathörn och det gör ju inte staden mindre liveable.

Följande dag var det bara jag och barna som behövde kvällsproggis eftersom Seppo satt fast i något möte med OSSE. Mötena drar ofta ut på tiden då många av länderna tydligen missat grundkursen i konstruktiv dialog. Vi tog i allafall bussen upp på berget och Albin skuttade mot lekparken.

Sedan gick vi till en vinodling för ett glas druvsaft och en pretzl till kvällsmål. Druvsocker och vitt mjöl är inte helt oviktiga delar av kostcirkeln.

De sprang av sig den nytankade energin och sedan nog vi bussen ner igen. Ungefär 10 minuter tar det.

Fredag och den här gången lämnade jag hemma alla familjemedlemmar och promenerade upp mellan dessa rankor.

Hälsade på fåren.

Och kom upp till en liten vinstuga.

Hittade Ellen och Benjamin bland druvorna.

Det skymde och fler av deras vänner dök upp, några tjejer från Georgien, en fransk kille och så en mops och en tax.

Och några spritzers senare var det redan alldeles mörkt och stället stängde och vi gick neråt stan med med hjälp av ficklampor.

Nu blev det bara tre dagar istället för en hel vecka i denna olidligt spännande rapportering, får fortsätta med en del två imorgon!

Comments are closed.