Cafékultur

Hallihallo från Wien!

Lördag! Matilda sover en tupplur på gården och Albin kollar på tyska barnprogram och jag har äntligen lite kvalitetstid med min dator. Albin har varit hemma från förskolan i två dagar på grund av lite snuva men fantastiskt mycket energi, så det har varit två rätt intensiva dagar. Tur att vi har trampolin på gården. På måndagen blir det dessutom ännu en dag hemma eftersom det är helgdag här, Österrikes nationaldag. Den firas till minne av att Österrike tio år efter andra världskriget, i oktober 1955, blev en självständig, neutral stat efter att de allierade lämnade landet. Dig och mig emellan så hade jag inte full koll på historielektionen om hur Wien och Österrike likt Berlin och Tyskland var ockuperat och uppdelat av de allierade såpass länge efter kriget. Också Wien var uppdelat och styrt av Frankrike, USA, Sovjet och Storbritannien från olika högkvarter i staden.

Men förutom vabbandet då? För ett tag sedan så skrev Ellen till mig att vi ska gå på wienercafé och då gjorde vi det. Wiensk cafékultur fick status som ett kulturellt världsarv av UNESCO för några år sedan och att gå på ett riktigt traditionellt café är naturligtvis nåt man ska göra när man är i Wien. Som turist hamnar man kanske på nåt av de mest kända ställena i stan, Café Central till exempel. Jag hade inte ännu gått på nåt klassiskt café, eftersom jag alltsom oftast rör mig i sällskap med små otyglade valpar och då inte har lugna caféer som förstahandsval.

Men den här sällsynt regniga kvällen tog jag U-Bahn in till centrum, och gick till Café Prückel.

Där jag hittade en Ellen och en dagstidning.

Stället är känt för sin interiör från 1950-talet, men är grundat redan alldeles i början av 1900-talet, då med namnet Café Lurion.

Dagens koffeindos var redan fylld så vi upplevde cafékultur med ett glas Riesling i handen i stället. Lite på tre euro betalar man för ett glas, ganska rimligt pris ändå.

Och här satt vi sedan och diskuterade livet och tittade på intressanta sällskap och kufiska typer i borden bredvid som kom och gick. Väldigt bra ställe att tillbringa en kväll.

Comments are closed.