Blinier och en dag i Petersburg

Privjet!

Bebi sover på balkongen och jag dricker uppvärmt kaffe från imorse. Den som spar han har, och är det något Lena lärt mig så är det att man inte häller ut finskt kaffe. Lena är rolig, hon säger strängt njet och då lyder man. Det firas maslenitsa den här veckan, vilket är ungefär samma sak som fastlagsvecka. Här äter man blinier, det vill säga helt vanliga plättar, istället för fastlagsbullar. Tjocka små boveteplättar som man i Finland kallar blinier har jag inte sett här i St Petersburg en enda gång, däremot äts det mycket vanliga plättar. Vi har till exempel en snabbmatskedja, Teremok, precis runt hörnet, som serverar snabba blinier. Och idag ska vi äta blinier till middag, Lena hade nämligen med en stor hög med perfekt stekta plättar som hennes man hade lagat till oss, så fint! Det var dagens plättinfo, över till annat!

Vi hade gäster för ett tag sedan när Clara och Jim flög hit från Stockholm. De var våra första gäster att testa det nya e-visumet och det funkade fint. Vi hade skrämt upp dem rejält eftersom det tydligen funnits många fall där turister nekats inträde i landet eftersom någon bokstav gått fel. Men de fick till alla å,ä och ö enligt rysk önskan och vi hade en himla trevlig helg.

På torsdagkväll inledde vi med georgisk middag. Vi åt take away-mat hemma pga av alla små sovande barn, men de georgiska resturangerna är ofta jättemysiga att sitta i. Vår närmaste är en trevlig kvarterskrog, Hachapuri i vino. Georgisk mat är kul eftersom det är en så stor grej här men inte så vanligt hemma ännu. Och så gott!

Följande dag vandrade vi iväg mot centrum. Passerade Sommarträdgården, Mikhailovskij, Marsfältet och kyrkan på blodet, där vi gick in ett varv och tittade på mosaikerna. Matilda som hade somnat hemma vaknade här och jag tänkte på att barn verkligen får finna sig i att somna på ett ställe och vakna med helt annan vy.

Sedan var det dags för det obligatoriska Vinterpalatset. Clara och Jim tog sig ett varv på Eremitaget, men jag gick till en kompis som bor brevid, eftersom det var dags för Matildas lunchpaus och krypkvart. Hon är nu i sådan ålder att det är skönare att vara hemma hos någon än just i Vinterpalatset när det ska skvättas med morotspure och trixat med blöjbyten.

En bild från två år tillbaka när det faktist var ordentlig vinter utanför palatset. Efter konstrundan möttes vi upp på en bro över Moikan och gick igenom innergårdarna till Bolshaya Konyshennaya där Saviv, en väldigt bra israelisk restaurang, finns. Rekommenderar för både frukost, lunch och middag. Sedan var det dags att hämta Albinski på dagis. Genom ett halvhärligt snöslask gick vi hem längs med Nevskij, fredagsfikade i Jelisejevs delikatessaffär och hoppade sedan på bussen hem.

Men nu vaknade bebi så skriver om dag två senare, hej!

 

4 Comments, RSS

 1. Lina 28 februari, 2020 @ 19:39

  Yee! Blir så glad när du bloggar! Kryppaus på Vinterpalatset låter för övrigt dyrt och onödigt. Puss

  • Linda 28 februari, 2020 @ 21:20

   Haha, sant kan bli EXTREMT dyrt när hon övar sig att ställa sig upp mot något värdefullt men ostadigt! Puss!

 2. Clara 2 mars, 2020 @ 22:32

  Yey! Vilken ära att få vara med på bloggis! Var verkligen en himla himla trevlig vistelse o världens bästa värd!
  Varning, har redan kollat upp om jag skulle komma pånytt en sväng innan ni flyr då de nu var så himla smidigt o trevligt 😄😍

 3. Clara 2 mars, 2020 @ 22:40

  O alltså är blinierna bovete-plättar???? Då sku ja ju kunnat käka dem, bovete är ju glutenfritt!!! Alltså neeej, måste nog komma tillbaka 😅

Comments are closed.