Behåll din mimosa

Här är det såklart också internationell kvinnodag idag och alla (utom de som råkar jobba för finska staten) är lediga, inte bara idag utan också imorgon. För två veckor sedan var man också ledig för då firades nämligen den stora dagen mannens dag, också känd som dagen för fosterlandets försvarare som Putin gjorde till helgdag år 2002. Tänker att det här nog är drömmen (tajmingen! militärparader!) för en och annan kränkt man som tycker att 19 november går allt för obemärkt förbi i Norden.

Igår mötte jag i alla fall kvinna efter kvinna som kom gående med en liten bukett mimosa som de fått på jobbet. Män förväntas nämligen uppvakta alla kvinnor i sin omgivning, typ kolleger och familjemedlemmar. Det är ruskigt oartigt att som arbetsgivare inte fira de kvinnliga anställda med blomster. Blombutikerna höjer priserna och jublar.

En rysk kvinna jag lunchade med förra veckan frågade hur stort 8 mars är i Finland och hur man firar, och hon tittade inte helt förstående på mig när jag berättade om hur vi mera vill uppmärksamma ojämställdhet och kvinnokamp den dagen så jag skippade att citera en snabböversatt version av behåll dina rosor och istället fastnade vi vid varför man inte skulle vilja bli uppvaktad med blomster och bakelser. Alltså jag gillar ju ofta det ryska tänket att gärna kalasa till det när det bara går, men det är också ett samhälle som verkligen skulle behöva fundera lite på varför den 8 mars finns för att uppmärksamma kampen för jämställdhet mellan kvinnor och män som en grundläggande mänsklig rättighet.
Skulle jag vara i Finland i dag så hade jag gått på Astras 100-års jubileumsfest men här blir det i stället pulkaåkning i Tavricheskijparken. Och nåt från den här listan som jag tyckte såg bra ut!


Nu hör jag att Albinowski håller på att vakna, slänger ännu snabbt in ett gäng fina vinterbilder från denna vackra stad. Innan vi är allt för långt inne i mars och ingen vill se snö mer i sitt liv.

Nevan är helt täckt av is här i centrum för första gången på 10 år, så man kan gå från Peter Paulfästningen till Eremitaget. Coolt! Oklart om det är helt enligt ishandbokens alla regler (tveksam till fartygsrännorna som fryst igen), så se det absolut inte som ett tips.

Vi är nästan där! Sommaren är här snabbare än du anar!

2 Comments, RSS

  1. Gaby Gahnström 14 mars, 2018 @ 10:01

    Tack, Lindalainen, för ännu ett roligt och spännande inlägg i din mycket älskade blog. Nog är det intressant att ryssarna har valt att hylla kvinnan med en mimosa, en växt som fäller ihop sina blad vid minsta beröring. Hm?! Hur tänker de då? Typ: Du är så skör så att jag ”dukar av bordet” för dig? Eller: Du är så skör att jag stärker dig med min kärlek? Hur som helst så säger jag – tvärtemot Märta Tikkanen – Tro på mig, lyssna på mig, och hit med rosorna! 🙂

    • Linda 15 mars, 2018 @ 13:48

      Tack! Det visste jag inte ens, att de är så sköra. Tror faktiskt att det är just mimosa pga att man samtidigt firar att vi går mot vår. Och det är ju alltid värt att fira! (Här snöar det nu…). Stor kram!

Comments are closed.