Basarpyssel och en mormor på höstlov

Man kan inte påstå att hen som hittar hit blir bortskämd med uppdateringar precis. Men ni vet hur det är, paddan åker fram för en liten rysk uppdatering men så kommer DN:s avslöjanden om Kulturprofilen och så går en kväll till det och sedan drar äntligen #metoo debatten igång i Finland på allvar och vittnesmålen i #dammenbrister är så förfärlig och viktig läsning och mitt allt gick en vecka till.

Här i Sankt Petersburg har det varit julmarknad. Eller vinterbasar var det ju egentligen. International Women’s Club som jag är med i ordnar varje år en välgörenhetsbasar före jul. Pengarna som samlas in används under året för att stöda barnhem och olika organisationer i staden som jobbar med utsatta personer.

På basaren har sedan de olika konsulaten var sitt bord och så säljer man grejer som är lite typiska för landet. Jag ansvarade för Finlands bord och satt uppe och pysslade eukalyptuskransar halva natten. Är man lagd åt det konservativare hållet kanske det finns andra grejer man mer spontant förknippar med urfinsk jultradition än just eukalyptuskransen, men det var så väldigt mycket roligare att binda krans än att göra kålrotslåda.

Kocken på residenset hade hjälpt till att baka bröd, pepparkakor och kanelbullar, och jag levde drömmen och dekorerade och knöt band och julbollar och vackra papper runt alltihop och mös. Albinski var som tur inte assistent hela dagen, han var på mycket energiskt humör.

Istället hade jag hjälp av Marja som bor här i stan, mycket trevligt.

De internationella skolorna och vissa av välgörenhetsorganisationerna har också ett bord och dessutom säljs det second hand-kläder och lotter. Bra stämning var det. En och en halv miljon rubel drog basaren in, låter ju som en förmögenhet.

Annat som hände här innan november blev december var att min mamma var här och firade ryskt höstlov. Det tråkiga med att inte bo i Helsingfors är ju att man inte kan se familj och vänner varje dag, men å andra sidan är det sådant kvalitetshäng när folk väl hälsar på här i stan. Albinowski var minst sagt pepp och hoppade bokstavligen upp i famnen på sin mormor som den lilla valp han är. Gulligt, till och med den buttra taxichauffören som bevittnade det hela drog lite på smilbanden.

Familjefadern drog i väg till Murmansk (alltså inte pga svärmor utan plikten kallade) men innan det hann jag och mamma med en kväll på stan, middag och konsert på filharmoniska.

Fint var det. Gillar inställningen till kultur här i stan, folk verkar verkligen bara få feeling och ta en klassisk konsert på vägen hem från jobbet.

I övrigt firade vi mera födelsedag här i huset. November är kanske inte årets piggaste månad men eftersom många av familjens födelsedagar infaller så kan man i allafall äta bakelse och vem blir inte glad av det.

Och så gick vi till Anna Achmatova-museet. Det är poetens hem – en kommunalka, dvs. en stor delad lägenhet – som gjorts om till museum. Där bodde hon med bland andra sin man Nikolaj Punin tills han en dag sändes iväg på sovjetiskt arbetsläger och aldrig kom tillbaka.

Achmatova anses idag vara en av de viktigaste ryska poeterna, men under den sovjetiska tiden var hon utsatt för censur och förföljelse. Museet är absolut värt ett besök, genom infohäftena om de olika rummen får man en intressant inblick i livet i Sovjet på tjugo- och trettiotalen. När vi gick från museet träffade vi en tant som följde oss halva vägen hem och underhöll oss med historier om Anna Achmatovas son som hon hade varit kollega med på ett universitet. Kändes på nåt vis mycket Petersburgskt.

4 Comments, RSS

 1. Gaby Gahnström 4 december, 2017 @ 20:00

  Så kul läsning, än en gång, tack! Och ljuvliga bilder som alltid. Du är min blog-förebild och idol!
  Kram!!

  • Linda 7 december, 2017 @ 23:31

   Du är ljuvlig, kram!

 2. Lina 12 december, 2017 @ 08:50

  Herregud så ni verkar ha det mysigt där västerut. Nu har jag ett ryskt visa (ja, en månad iaf) så jag vill gärna komma och hälsa på. Vill också pyssla kransar och gå på trendiga ryska restauranger. Älskar din blogg och tycker att det naturliga nästa steget är en podd. Bara kör Linda! PUSS!

  • Linda 30 december, 2017 @ 23:21

   Sötnos, vad glad jag blir! Vi startar pod tillsammans! Kom kom innan visumet tar slut! PUSS

Comments are closed.