Återkomsten och ett recept du behöver

Privjet!

Högst oklart varför denna lilla blogg fått ligga i träda en halv höst men nu är den tillbaka. Livet här i Rysslands före detta huvudstad är finfint. Om vi börjar med en enkel betraktelse så är ju hösten så VACKER i denna del av världen. Det tycker ryssarna också och tar bild efter bild när löv kastas i luften och med invecklade lövkransar på huvudet. Man är sannerligen inte dålig på att dokumentera sin vardag här i staden, folk poserar vid vart och varannat gulnande träd.

Och det gör vi med! Så här såg vi ut en dag Michailovskijträdgården framför Ryska museet. Tänkte julkort, men i och för sig skickar vi ej julkort.

Kollade igenom mina telefonbilder sedan det senaste inlägget och det var ju en och annan bild som knäppts. Våra promenader här i staden finns i alla fall noggrant förevigade. Kommer man att ha glädje av alla dessa 8000 bilder per år i framtiden? Så här såg det ut i september i Sommarträdgården, inte klokt vilken varm höst det varit. Skönt var det ju men ytterst stressigt om det är pga av global warming. Vi får väl hoppas på en smällkall sibirisk vinter för att utjämna medeltempen lite. Och i väntan på det kan jag dela med mig av ett fantastiskt recept ifall man bestämt sig för att vara klimatsmart och minska sitt köttätande. Vi har aldrig kockat några stora mängder kött hemma, men sedan vi flyttade hit har vi helt slutat eftersom jag tyckte det var en för svår nöt att knäcka att hitta något ekologiskt och närproducerat att bjuda lille Albinowski på ibland. Det får kompensera lite för att vi inte kan kompostera här. Kompostering hör för övrigt till mina favoritsysslor men här har vi ingen komposttunna på gården, och min gräns går just vid dyngmaskkompost på diskbänken.

Med den aptitliga tanken över till mitt recept! Har snott det av goda vänner som i sin tur snott det av goda vänner. Vad är väl ett mer passande ryskt vegetips än en spaghetti belugnese? Idén är alltså typ en bolognese, men köttet är utbytt mot belugalinser. Det är små svarta linser som fått sitt namn av att de liknar belugakaviaren. Jag köper Urtekrams linser när jag är i Finland och packar med i kappsäcken.

Koka upp lämplig mängd belugalinser i god buljong. Sedan låtsas man att man tillreder en vanlig bolognese och använder sig av alla sina vanliga hemliga trix. Steker kanske lök och vitlök, riven morot och champinjoner. Jag rekommenderar soltorkade tomater och oliver för att få lite smak på det hela. Sedan häller man i de kokta linserna, tomatkross och lite tomatpuré. Why not en skvätt rödvin också. Avsluta med havregrädde. Prijatnava appetita! Lovar, min pappa, som inte alltid brukar jubla över linser tyckte denna rätt var fantastisk. Och det är ett mycket gott betyg skulle jag säga.

Comments are closed.