Ut på båttur

Det finns olika sätt att njuta av soliga sommarkvällar i pittoresk stadsmiljö, och vi planerade för tisdagskvällen att testa klassikern ’ikea med barn’, dessutom med mystillägget ’första gången i rysk trafik’. Jag fick ändå ett infall av nytänk och föreslog en kanalkryssning istället. Också det en klassiker i Sankt Petersburg under sommarmånaderna.

Klädde oss i varsin marin sparkdräkt och promenerade ner till närmaste brygga. Seba och hans kollega Ville var också med, men de hoppade över temaklädseln. Vi vek in i en butik på vägen och köpte med kvällsmål till lille A och shampanskoje till oss. Mitt favoritord förresten, betyder rysk skumpa i största allmänhet. шампанское, för den vetgirige.

Båtarna avgår med ungefär en kvarts mellanrum, eller då de har tillräckligt med passagerare. Man kan sitta både inne under tak eller på däck på de flesta, och så åker det med en guide som berättar om byggnaderna man passerar. Här har Albin just meddelat kaptenen sina önskemål gällande rutten.

En kanalkryssning är ett fantastiskt sätt att se staden och få en liten historielektion. Tips för att få ut maximalt av turen är att välja båt med guidning på ett språk som man förstår mera än några ord av och att välja resesällskap som kan sitta på sin plats i längre än fyra sekunder åt gången.

Vi åkte förbi palats och kyrkor och under låga broar. Sankt Petersburg är grundat 1703 av Peter den store och var Rysslands huvudstad mellan 1712 och 1918 (minus några år på 1700-talet om man är noga med detaljerna). Staden är byggd på 44 öar som förbinds med över 300 broar.

Mini-skeppsgossen hade mycket spring i benen och förflyttade sig mellan för och akter cirka 27 gånger. Ryssar är väldigt barnkära och vi klarade oss utan arga blickar, dessutom räckte folk vänligt fram handen och tackade när han gick runt på däck och bjöd lättgnagade tuc-kex åt sina medpassagerare.

Efter Fontankan och Mojkan kom vi ut på Nevan. Kaptenen gjorde en aktningsvärd sväng in under en pyttesmal bro, vi passerade ytterligare några palats och var sedan framme vid samma brygga igen. Turen tog en knapp timme. På vägen hem hittade vi en innergård som ser mycket lovande ut, men den fick vänta till en annan kväll.

2 Comments, RSS

  1. Karin 17 augusti, 2017 @ 13:33

    Ooo! Vi älskar din blogg och dina vänner Amos, Molly och jag (plus M förstås) kommer att följa med intresse era ljuvliga äventur. Föga överraskande är shampanskoie också MITT favoritord på ryska (också ”två öl, tack”), så förr eller senar åker vi ut till er och kan testa detta in action 💛 Puss!

    • Linda 18 augusti, 2017 @ 21:59

      Ooo, vad roligt att höra! Vi väntar sååå på ert besök, väldigt nyfiken på ert liv med TVÅ barn! Bättre orsak till shampanskoje finns inte! Puss!

Comments are closed.