Några vårdagar

Sen måndagshälsning från Wien!

Det är inte direkt klockan halv åtta som lugnet sänker sig här i huset för tillfället. En liten rufsig ettåring är inne i en fas där hon är så otroligt trött på dagarna att hon aldrig vill vakna från sin tupplur, men på kvällarna vill hon vaka jättelänge. Då är det fest och ointresset är totalt för det här med sömn. Vi försöker hålla dagssömnen kort men lyckas ändå inte riktigt få till en bra rytm. Hon sveper en flaska välling, man tror att hon ska somna men istället har hon bara samlat ny energi inför kvällspasset. Då brukar hon vara på ett strålande humör och berättar historier (alltså på en 1,5 årings nivå, väldigt gulligt) sjunger, dansar (helst ringdans med oss), hoppar längdhopp och pottränar sig själv. När allt det här gjorts tillräckligt många gånger lyckas man i alla fall alltid med nattning nummer två, men med stor risk att natta sig själv i samma veva.

Så här såg det ut en dag när barnen och jag åkte in till stan och träffade en finlandssvensk familj vi lärde känna på flyget till Wien efter jullovet. Heja ljusa kvällar när man har energi att göra grejer efter dagis.

Något jag verkligen varit ivrig för med att bo i Wien är att våren börjar tidigare än i Sankt Petersburg. Den ryska vintern ger ju inte upp i första taget, och inte Helsingforsvintern för den delen heller. Här har redan varit varma soliga dagar, kanske 15 grader, och träden har knoppar och krokusarna blommar. Sedan kan det i och för sig plötsligt vara snöslask en annan dag. Riktigt vårväder som man är van vid alltså, men en eller två månader tidigare.

På lördagen var det kallt men soligt och jag började dagen som jag nästan alltid gör på helgerna, med en promenad uppför berget med min granne. Vindruvsodlingarna börjar precis här som vi bor, och finns det inget staket så är det bara att gå rakt igenom odlingarna. Efter en kvart ungefär är man redan ganska högt uppe ovanför staden, och den utsikten en solig morgon är ingen dålig start på dagen.

Sedan fastnade jag hemma på vår terass, ett barn sov och ett annat åkte med till Bauhaus och handlade skruvar. Jag läste klart Åsa Linderborgs Året med 13 månader som jag varit uppslukad av den senaste veckan. Läste boken med stort intresse och gillade att ta del av hennes tankar via dagboksformatet. Fascinerande och sorgligt, om ett tufft år professionellt och privat. Kände att det var en bok som behöver diskuteras och senare i veckan ska jag och Ellen träffas och då blir det bokklubb.

På kvällen var vi bjudna till kompisar inne i centrum. Barnen härjade och vi satt runt denna lyx.

Sov lite och gick iväg till en belgisk familj som bor i närheten av oss. Med ännu bättre trampolin tyckte M, styrde dit med bestämda steg och lämnade inte den. Hon har vägrat vantar hela vintern men är mycket noga med att inte frysa om öronen och vägrar nu vårmössa.

Comments are closed.