Åttonde mars

Åttonde mars hörni! Grattis alla vackra kvinnor 🌷 Nånej, skoja! Men så låter det i Ryssland idag, där dagen handlar om att överösa kvinnor med blommor och presenter. Dagen är en viktig helgdag och min kompis som jobbar som engelskalärare blev uppvaktad med ett hav av presenter och blommor av alla föräldrar till barnen igår innan ledigheten. Putins hälsning för nåt år sedan beskriver det hela ganska bra, han grattade alla kvinnor och tackade dem för att sprida skönhet, ömhet och vårda barnen, och männen uppmanades ta hand om sin kvinna så hon kan le ofta. Jonej.

En rysk bekant som är aktiv feminist berättade igår att åttonde mars nog förr handlade om demonstrationer för jämställdhet också i Ryssland men att det idag glömts bort. Att det enbart handlar om gratulationer och blommor är en del av utvecklingen mot en omysig nykonservatism som råder sedan några decennier tillbaka. Våld i hemmet har avkriminaliserats, feminism är ett skällsord och politiken är homofobisk. Talade med en kompis här om just detta med att kalla sig feminist eller inte i Ryssland, och hon menade att trots att ordet feminism inte har någon positiv klang i Ryssland så talas det ändå nu mer och mer om jämställdhetsfrågor, så på det sättet sker det ändå en liiiten uveckling i rätt riktning.

Jag passade på att tjata lite om att vi ska minnas vad vi egentligen uppmärksammar (kampen för jämlikhet!) på Internationella kvinnodagen när jag skrev introt till ett nyhetsbrev vi skickar ut till alla IWC medlemmar igår. Gjorde lite research för det och lärde mig samtidigt att orsaken till att dagen infaller just den åttonde mars är för att ryska kvinnor i och med första världskriget demonstrerade för bröd och fred på Sankt Petersburgs gator just det här datumet. Så nu vet ni det! 

Tidigare på dagen var jag på en lunch med temat jämställdhetsfrågor hos den svenska generalkonsulen. Det var spännande att träffa ryska kvinnor som jobbar med frågorna på olika sätt. Ebba Witt-Brattström var inbjuden talare och hon berättade om hur det gick till när man på 90-talet genom politiska påtryckningar fick till stånd en riksdag med hälften kvinnor och hälften män i Sverige. Intressant! Samtidigt konstaterades det också att det inte är helt lätt att ta efter i länder där vägen till makten inte går direkt spikrakt genom vallistor där man kan ha varannan damernas…

På kvällen var jag en sväng på en litteratur- och musikfest på Anna Ahmatovamuseet, och sedan tog vi tåget till Helsinski. Det var en liten krock på vägen som gjorde trafiken till Finlandskijstationen låååångsam och för ett tag blev pulsen hög för jag visste att efter det här var varenda ett tåg fullbokat för resten av veckoslutet på grund av långhelgen åttonde mars. 

Nu ska vi packa flyttlådor, ska nämligen flytta ut ur vår nuvarande lilla Helsingforslägenhet och in i en där vi ryms alla fyra i sommar. 

Ha en bra internationell kvinnodag! 💪

Comments are closed.